1

De definitie van gedecentraliseerde financiën (DeFi)

por

De definitie van DeFi

Gedecentraliseerde financiën (DeFi) verwijst naar een breed scala aan protocollen en softwaretools die mensen de macht geven om financiële transacties (handelen, lenen, uitlenen en meer) uit te voeren zonder derden zoals banken, beurzen of makelaarskantoren.

Meer nog, DeFi markeert een verschuiving van het vertrouwen op gecentraliseerde instellingen naar het vertrouwen op gedecentraliseerde, op code gebaseerde, peer-to-peer-netwerken.

De voordelen van DeFi

DeFi biedt veel voordelen ten opzichte van TradFi (traditionele financiering, zoals banken). DeFi is:

  • inclusief  . Cryptografische en blockchain-technologieën staan ​​open voor iedereen met een internetverbinding, waardoor traditioneel gemarginaliseerde groepen financiële macht krijgen.
  • toestemmingloze  Crypto  -netwerken hebben geen goedkeuring nodig van gecentraliseerde instellingen om deel te nemen, dus de meeste mensen hebben onbeperkte toegang.
  • transparant  _ Cryptografische netwerken zijn gebaseerd op openbare blockchains, waar transactiegegevens door iedereen kunnen worden gezien en onveranderlijk zijn, wat betekent dat ze niet kunnen worden gewijzigd of dat ermee kan worden geknoeid.
  • Veilig  _ Om met DeFi te communiceren, moet u een niet-bewarende portemonnee gebruiken, wat betekent dat u de controle behoudt over uw privésleutels en crypto-activa en geen gecentraliseerde entiteit hoeft te vertrouwen.
  • snel  _ Terwijl banktransacties binnen 3-5 dagen worden afgehandeld, worden cryptotransacties binnen minuten of uren afgehandeld, waardoor de snelheid waarmee geld in het financiële systeem van eigenaar wisselt toeneemt.
  • Censuurbestendig  . Omdat cryptotransacties plaatsvinden op gedecentraliseerde netwerken, kunnen ze niet worden gecensureerd of gestopt door een enkele entiteit. Dit kan crypto-gebruikers beschermen tegen frauduleuze activiteiten, overmacht door de overheid en meer.
  • programmeerbaar  _ Taken waarvoor traditioneel een mens nodig was, kunnen worden geautomatiseerd met behulp van cryptografische slimme contracten. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor financiële producten en diensten en verkleint de kans op menselijke fouten.

De risico’s van DeFi

Met grote macht komt grote verantwoordelijkheid. Risico’s in DeFi zijn onder meer:

  • Verlies van cryptografische sleutels  . Zoals bij alle bewaring van cryptocurrency, verliest u mogelijk de toegang tot uw cryptocurrency-fondsen als u uw sleutels verliest.
  • Acties zijn onomkeerbaar  . De gebruiker is eindverantwoordelijk voor wat hij doet. Wanneer u op verzenden klikt bij een cryptocurrency-transactie, kan deze niet ongedaan worden gemaakt.
  • Phishing oplichting  . Hackers komen overal op internet voor, misleidende e-mails en berichten kunnen u ertoe verleiden uw cryptosleutels en uiteindelijk uw financiën te delen.
  • Onduidelijke regelgeving  . Regelgeving rondom DeFi is nog niet erg duidelijk, dus het risico bestaat dat crypto-assets in de toekomst aan strengere regelgeving worden onderworpen.
  • Bugs en coderingsfouten  . Slimme contracten zijn code en code kan kwetsbaarheden bevatten die hackers kunnen misbruiken. Dit wordt smart contract risico genoemd.

Hoe DeFi werkt

In het huidige traditionele financiële systeem moet u, wanneer u een bankrekening wilt openen of een lening wilt aanvragen, langs een gecentraliseerde instelling zoals een bank gaan.

Als de bank uw identiteit kan verifiëren, kunt u een rekening openen.

Als zij uw kredietwaardigheid kunnen vaststellen, kunnen zij besluiten u een lening te verstrekken.

In beide gevallen  regeert de bank  .

Als u niet over de juiste identificatie beschikt of naar het oordeel van de instelling niet “kredietwaardig” bent, kunnen zij uw toegang tot die diensten beperken of u geheel ontzeggen.

DeFi vervangt de bank door een reeks  gedecentraliseerde applicaties  (dApps) aangedreven door  slimme contracten.

De definitie van een dApp

Een dApp is een gedecentraliseerde applicatie. Terwijl standaard webapplicaties zoals Twitter draaien op systemen die eigendom zijn van één enkele organisatie, werken dApps in de wereld van cryptocurrencies op openbare blockchain-netwerken, die open source zijn en dus niet open source.Ze worden beheerd door één enkele autoriteit.

DApps werken op zichzelf en bestaan ​​meestal uit meerdere slimme contracten.

Veelgestelde vragen over DeFi

Kan iemand de toegang tot DeFi worden ontzegd?

Nee, crypto-netwerken hebben geen toestemming, wat betekent dat iedereen met een internetverbinding ze kan gebruiken. Dit is een van de bepalende kenmerken van crypto.

Is DeFi betrouwbaar?

In crypto vertrouwen gebruikers erop dat de code de bankier, de makelaar en de geldschieter is. Met open source software kan iedereen het inspecteren en controleren of het werkt zoals bedoeld.

Dat gezegd hebbende, slimme contracten zijn slechts zo goed als hun code. Er zijn enkele spraakmakende hacks geweest in de DeFi-ruimte die gebruikers miljoenen dollars hebben gekost. Het is essentieel om uw eigen onderzoek te doen voordat u een cryptoproduct of -service gebruikt.

Hoe blijven DeFi-prijzen up-to-date als niemand ze beheert?

Om ervoor te zorgen dat de prijzen van cryptocurrency op de blockchain nauwkeurig zijn, gebruiken DeFi-protocollen zogenaamde orakels. U kunt orakels zien als “cryptoprijsfeeds” die realtime gegevens over cryptoprijzen aan de blockchain verstrekken.